Lista celor 14 alergeni alimentari
Toţi operatorii trebuie să știe cei 14 alergeni din domeniul alimentar (producători, vânzători, distribuitori, restaurante, cantine, spitale, fast-food-uri, cofetării, patiserii, etc) au obligaţia să informeze consumatorul final despre substanţele sau produsele care pot provoca alergii sau intoleranţe alimentare conform:Directiva 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 martie 2000 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la etichetarea și prezentarea produselor alimentare, precum și la publicitatea acestora.
Furnizarea informațiilor referitoare la produsele alimentare urmărește asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății și intereselor consumatorilor, oferind consumatorilor finali o bază pentru a face o alegere în cunoștință de cauză și pentru a utiliza în mod sigur produsele alimentare, ținând seama în special de considerații de ordin sanitar, economic, ecologic, social și etic.
Astăzi, mulți oameni sunt îngrijorați de alergiile alimentare. Dacă oferiți o afacere alimentară, va trebui să spuneți clienților dumneavoastră dacă alimentele pe care le vindeți sau furnizați conține oricare dintre cei 14 alergeni principali ca ingredient.
1. Cereale care conțin gluten, cerealele se găsesc adesea în alimentele care conțin făină, cum ar fi unele tipuri de amestecuri pentru copt, aluat, pâine, pesmet, prăjituri, cușcuș, produse din carne, paste, produse de patiserie, sosuri, supe și prăjeli care sunt pudrate cu făină și anume: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:
- siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroza ;
- maltodextrine obținute din grâu;
- siropurile de glucoză obținute din orz;
- cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.
2. Crustacee și produse derivate, cum ar fi crabi, homari, creveți și scampi. Este folosit frecvent în pasta de creveți care poate fi găsită în multe curry sau salate.
3. Ouă și produse derivate se regaseste in prajituri, unele produse din carne, maioneza, mousse-uri, paste, quiche, sosuri si produse de patiserie sau alimente unse sau glazurate cu ou.
4. Pește și produse derivate, acesta poate fi găsit în unele pizza, condimente, sosuri de salată, sosuri, cuburi de gatit și în sosul Worcestershire. exceptând:
- gelatina de pește folosită ca substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;
- gelatina de pește sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului.
5. Arahide și produse derivate se referă la nucile care cresc sub pământ și sunt de fapt o leguminoasă. Se găsesc în biscuiți, prăjituri, curry, deserturi și sosuri (de exemplu, satay). Ele pot fi găsite și în uleiul de arahide, untul de arahide și făina de arahide.
6. Soia și produse derivate, poate fi găsit în caș de soia, boabe de edamame, pasta de miso, proteină texturată din soia, făină de soia sau tofu. Unele deserturi, înghețată, produse din carne, sosuri și produse vegetariene pot conține și soia exceptând:
- uleiul și grăsimea de soia rafinate complet;
- amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obținuți din soia;
- fitosterolii și esterii de fitosterol derivați din uleiuri vegetale, obținuți din soia;
- esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obținuți din soia.
7. Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), acesta poate fi găsit în unt, brânză, smântână, lapte de vacă/zer praf și iaurt. Este folosit frecvent în alimente periate sau glazurate cu lapte, produse de cofetărie inclusiv ciocolată, supe pudră și sosuri exceptând:
- zerul utilizat pentru fabricarea distilaților sau a alcoolului etilic de origine agricolă;
- lactitolul.
8. Fructe cu coajă lemnoasă se referă la nucile care cresc in copaci. Se gasesc in paine, biscuiti, biscuiti, deserturi, inghetata, martipan (pasta de migdale), uleiuri de nuci, praf de nuci, sosuri si preparate prajite.adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.
9. Țelină și produse derivate, include tulpina de țelină, frunzele și semințele plantei de țelină și țelină, care este un soi care a fost cultivat mai degrabă pentru rădăcină decât pentru tulpini. Țelina poate fi găsită în sare de țelină, sos de salată, unele produse din carne, supe și cuburi de bulion.
10. Muștar și produse derivate, poate fi găsit în muștar lichid, pudră de muștar și semințele de muștar. Poate fi găsit și în pâine, curry, marinate, produse din carne, sosuri pentru salate, sosuri și supe.
11. Semințe de susan și produse derivate se găsesc frecvent în pâine (de exemplu, stropite pe chifle de burger), grisine, houmous, ulei de susan și tahini. Uneori sunt prăjite pentru a fi folosite în salate.
12. Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO2 total trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor, (deseori cunoscută sub numele de sulfiți): acesta este frecvent utilizat ca conservant pentru fructele uscate (de exemplu, caise, stafide, prune uscate). Poate fi găsit și în unele produse din carne, băuturi răcoritoare și legume. Apare în mod natural ca un produs secundar al berii sau vinului.
13. Lupin și produse derivate, sunt semințele unei plante de lupin care sunt zdrobite pentru a face o făină. Poate fi folosit ca orice altă făină și este folosit în unele tipuri de pâine, produse de patiserie și paste.
14. Moluște și produse derivate, includ scoici, melci, calamari și melc de mare. Acestea pot fi găsite frecvent ca ei înșiși sau ca ingredient în tocanele de pește și sosul de stridii.
Ce sunt alergenii. Ce fel de alergeni exista. Care sunt ceii mai frecventi alergeni.
Sistemul tău imunitar este conceput pentru a-ți proteja organismul de atacurile elementelor dăunătoare precum bacteriile, dar în cazul alergiilor, eforturile sistemului tău imunitar sunt greșite. Alergiile sunt răspunsul organismului dumneavoastră la „alergenii” nocivi. Corpul dumneavoastră identifică alergeni precum părul de pisică, praful sau orice la care sunteți alergic ca o amenințare, producând un răspuns inadecvat, inclusiv anafilaxia care pune viața în pericol.
Cele mai frecvente surse de alergeni sunt: acarienii de praf de casă, polenul, animalele de companie, sporii fungici, mucegaiul, alimentele (în special lapte, ouă, grâu, boabe de soia, fructe de mare, fructe și nuci), înțepături de viespe și albine, medicamente, latex și produse chimice de uz casnic. . . . . (iritanți precum detergenții și parfumurile).
Există mai multe tipuri de alergii:
- Alergii respiratorii: rinită alergică, rinoconjunctivită și astm alergic, care provoacă strănut, secreții nazale și probleme ale sinusurilor, precum și ochi roșii, lacrimi și mâncărimi, respirație șuierătoare, tuse și dificultăți de respirație.
- Alergia cutanată (dermatită), numită și dermatită atopică (eczemă) și dermatită de contact, care provoacă în principal diferite tipuri și severitate de erupție cutanată.
- Alte alergii: alergii alimentare și venin de insecte, care în unele cazuri provoacă diferite tipuri de reacții care pun viața în pericol (anafilaxie).